Relatieopstelling

Gepubliceerd op 15 december 2022 om 17:45

Onlangs mocht ik voor een stel een relatieopstelling doen. Zij hadden een vraag over hun relatie met daarbij de kanttekening of hun relatie nog ‘te redden’  was en zo ja hoe?

We besloten een ´blinde´ opstelling te doen waarbij ik eerst alle verschillende posities zou innemen om te kijken ‘wat’ er bij welke positie gebeurde.  Blind betekent dat ik als representant niet weet welke persoon, of welke positie ik inneem. Op die manier kan ik me volledig openstellen voor de informatie die komt zonder dat er vooraf interpretaties gedaan kunnen worden.

Het stel legde in mijn afwezigheid de verschillende posities neer en toen ik de ruimte weer in kwam begon ik mij in ieder van de posities in te voelen. Gedurende het invoelen voelde ik hoe beide partners in de relatie stonden. Er was een beweging naar elkaar toe. Toen ik ´de positie van de oplossing´ representeerde doorliep ik een heel scala aan emoties, bewegingen en kwam uiteindelijk tot rust, toen ik –als oplossing-beide partners tegenover elkaar kon zetten.

Het was alsof het licht ging schijnen en er mooie muziek klonk toen ik mijn beide handen op hun harten legden in een gebaar deze voor elkaar te openen. De gezichten van beide partners verzachtten terwijl ze elkaar liefdevol aankeken. Het was prachtig en mooi om van deze diepe liefde getuige te zijn!

Het was in deze opstelling zinvol om te zien welke belemmeringen er nog speelden en op welke wijze deze konden worden opgelost. Dat de liefde sterk genoeg was om hun thema’s te overwinnen was duidelijk!

Toen ik enkele dagen later nog een (blinde) relatieopstelling deed voor een ander stel was er een hele andere energie gaande. Ook hier stond ik op de verschillende posities en zagen we aan de bewegingen wat er aan de hand was.

Toch waren de bewegingen niet naar elkaar toe maar van elkaar af. De ervaren emoties waren intens en toch leek de positie van ‘oplossing’ niet tot een oplossing te kunnen komen. Beide partners bleven van elkaar af staan hoewel ze elkaar wel konden zien. Er was een duidelijk ‘nee’ te ervaren van een van beide partners. Er werden uiteindelijk zinnen uitgesproken waarbij ze respectvol verantwoordelijkheid namen voor hun aandeel in de relatie en pijn. Het was een afscheid echter wel vanuit liefde!

Een relatieopstelling kan veel inzicht geven. Het kan tonen wat er nodig is om de relatie nieuw leven in te blazen, het kan de energie van vastzittende patronen in beweging zetten.

Uiteindelijk kan het stel verdere stappen zetten met de verworven inzichten die voortkomen uit de relatieopstelling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.